Melding verbergen

Door deze website te gebruiken accepteer je de cookies zoals beschreven in het cookiebeleid. Wat betekend dit voor jou?

NIX Challenge: Tips & Training

Vind jij het ook belangrijk dat minderjarigen geen alcohol kunnen kopen? Uit eerder onderzoek is gebleken dat caissières de volgende redenen het belangrijkst vinden om de leeftijdscontrole goed uit te voeren:

- "Het hoort gewoon bij mijn werk en dat wil ik goed doen!"
- "Er wordt streng gecontroleerd, ik wil geen boete!"
- "Ik vind het een goede regel, te jong alcohol is niet gezond."
- "Ik ben het al helemaal gewend, het gaat vanzelf."

Waarom wil jij de leeftijdscontrole goed uitvoeren?
Bedenk welke 3 redenen jij belangrijk vindt

 

Een goede werknemer doet zijn best om de leeftijdscontrole goed uit te voeren. Wil jij een goede werknemer zijn? Verbeter je skills en lees het onderstaande stappenplan met tips door!

Stap 1: Leeftijd inschatten

Als er een klant aan de kassa komt met alcohol of tabak, dan schat ik de leeftijd van de klant in.

Waarom vragen we iedereen jonger dan 25 jaar naar ID? Sommige klanten zien er volwassen uit voor hun leeftijd, waardoor het niet altijd eenvoudig te zien is of iemand 18 jaar of ouder is. Door klanten tot 25 jaar naar ID te vragen, voorkomen we dat minderjarigen alcohol of tabak kopen.

Stap 2: ID vragen

Als de klant jonger lijkt dan 25, dan vraag ik altijd naar ID.

Elke burger is verplicht zijn ID op zak te hebben. Het is jou als verkoper toegestaan om de leeftijd van een klant vast te stellen door naar zijn ID-kaart te vragen. De meeste klanten zijn inmiddels op de hoogte van de regel dat ze tot de leeftijd van 25 jaar naar ID gevraagd mogen worden en zullen begrip hebben voor de situatie.

Tip! In het geval dat een klant negatief reageert op je vraag naar ID kun je een van de volgende voorbeeldzinnen gebruiken:

  • “Sorry, ik begrijp dat het vervelend voelt als ik naar je ID vraag terwijl je al 18 jaar bent. Alle supermarktmedewerkers moeten echter klanten tot 25 jaar naar ID vragen. Ik wil daarom toch graag je ID controleren.”
  • “Sorry, ik begrijp dat het vervelend voelt als ik naar je ID vraag, terwijl je al ouder dan 25 jaar bent, maar het is nu eenmaal lastig om leeftijden in te schatten. Ik wil toch graag je ID controleren.”

Stap 3: Leeftijd controleren

Als de klant mij een geldig ID-bewijs geeft, dan controleer ik de leeftijd.

Kijk naar de geboortedatum op het legitimatiebewijs en check of de klant ouder is dan 18 jaar. Om het controleren makkelijker te maken, zijn er hulpmiddelen beschikbaar. Vraag of jouw winkel je een hulpmiddel kan geven als dit niet aanwezig is. Zo kun je snel bepalen of de klant oud genoeg is om alcohol of tabak te kopen.

Kijk ook naar de pasfoto! Hoort dit legitimatiebewijs inderdaad bij deze koper?

Stap 4: Ja of nee verkopen

  • Als de klant jonger blijkt dan 18, dan verkoop ik geen alcohol of tabak.
  • Als de klant 18 of ouder blijkt, dan bedank ik de klant voor de hulp.

Soms moet je nee verkopen. Accepteert de klant dit niet, ga dan niet met hem of haar in discussie en roep je leidinggevende erbij.

Wist je dat je ook aan een zichtbaar dronken klant geen alcohol mag verkopen? Dit geldt voor alle leeftijden! Zie je een zichtbaar dronken klant? Dan is het altijd verstandig om je leidinggevende alvast te waarschuwen!

Tip! Wanneer de klant jonger dan 18 jaar blijkt te zijn en jij daarom geen alcohol of tabak mag verkopen, kun je het volgende tegen de klant zetten:

  • “Ik zie dat je nog geen 18 bent en daarom mag ik je geen alcohol of tabak verkopen.”

Tip! In het geval dat een klant tussen de 18 en 25 jaar het vervelend vindt dat hij/zij zijn ID moest laten zien, kun je het volgende zeggen:

  • “Ik begrijp dat het vervelend voelt om je ID te laten zien, terwijl je al 18 jaar bent. Alle supermarktmedewerkers moeten klanten tot 25 jaar naar ID vragen. Bedankt voor je medewerking.”

Tip! In het geval dat je een klant van 25 jaar of ouder naar ID hebt gevraagd, kun je het volgende tegen de klant zeggen:

  • “Sorry, ik begrijp dat het vervelend voelt om je ID te laten zien terwijl je al ouder dan 25 bent, maar het is nu eenmaal lastig om leeftijden in te schatten. Bedankt voor je medewerking.”

Nu je deze tips gelezen hebt….

Wil je nog eens oefenen met het inschatten van leeftijden? Of volg je liever nog eens de uitgebreide training?

 

Start de training

Deze training bestaat uit 1 onderdeel

NIX Challenge
Sluit menu