Melding verbergen

Door deze website te gebruiken accepteer je de cookies zoals beschreven in het cookiebeleid. Wat betekent dit voor jou?

Beroepsopleidingen

Terug naar overzicht

Verkoopmedewerker

Functie

Als verkoopmedewerker zorg je ervoor dat de winkel er altijd verzorgd uitziet en dat klanten die vragen hebben goed worden geholpen. In grote supermarkten komt meerdere keren op de dag vracht binnen die moet worden verwerkt zodat de klant niet mis grijpt. Je vult de voorraad bij en zorgt voor een aantrekkelijke presentatie van de artikelen. Bij de kassa zorg je dat de klant vlot zijn/haar boodschappen kan afrekenen en tevreden weer naar huis gaat. Afhankelijk van jouw beschikbaarheid (en schoolrooster) worden jouw werktijden flexibel ingepland in overleg met de bedrijfsleiding. Je verdient een goed salaris met afwisselend werk in een gezellig team.

Opleiding

Een verkoopmedewerker houdt zich bezig met het bedienen van klanten en het verzorgen van de toegewezen artikelgroepen zoals brood, vlees en vleeswaren of groenten en fruit. Je werkt zelfstandig op jouw afdeling in de supermarkt.

Om deze opleiding te beginnen heb je minimaal een VMBO werk- en denkniveau nodig. Gemiddeld duurt een opleiding voor verkoopmedewerker 1,5 tot 2 jaar. Als je je CBL-diploma Verkoopmedewerker op een MBO-school hebt behaald, dan beschik je ook over een MBO-2 diploma.

Waar volg ik deze opleiding?

De opleiding start met het vinden van een baan in de supermarkt. Zonder werkplek waar je in de praktijk kan leren, kun je geen CBL opleiding volgen. Met je leidinggevende maak je afspraken over de te volgen opleiding. Vaak gebeurt dat in het MBO of HBO. 

Veel supermarkten hebben afspraken met MBO-scholen over de opleiding van hun medewerkers. Ook zijn er supermarkten die opleidingen in eigen beheer geven. Informeer bij je direct leidinggevende of supermarkt-manager naar de mogelijkheden.

Een CBL-diploma halen om carrière te maken in de supermarkt

Met een CBL-diploma op zak kun je gaan werken aan een carrière in de supermarkt. Je kunt het CBL-diploma halen via je werkgever. Dan maak je met jouw leidinggevende of hoofdkantoor afspraken over de te volgen studie, de planning, de kosten, etc. Je kunt ook zelf een studie starten via "open inschrijving" bij een school of opleidingsinstituut.

Sluit menu